KRİKO NEDİR?
Krikolar, ağır yükleri kaldırmak veya taşımak için kuvvet çoğaltmayı sağlayan bir tür malzeme kaldırma ekipmanıdır.
Kriko kelimesi, bir yükü kaldırma için uygulanan bir kuvveti yükseltme amacı ile mekanik yöntemleri kullanan kaldırma cihazları olarak da ifade edilebilir.
Kuvvetin uygulandığı anahtar mekanizma, kriko tipine bağlı olarak farklılık gösterir. Bunlar genellikle bir vida dişlisi (Mekanik kriko) veya bir hidrolik silindirdir.
Krikolar, kaldırma kuvvetini oluşturmak için kullanılan mekanizma türüne, tipik olarak hidrolik güç, mekanik güç veya pnömatik güç temelinde bölümlere ayrılabilir.
Hidrolik krikolar, kaldırma hareketini üreten hidrolik silindirler tarafından üretilen kuvvet miktarı nedeniyle, mekanik krikolardan daha yüksek kaldırma kapasitelerine sahiptir.
Tipik hidrolik kriko biçimleri arasında şişe krikoları ve ayak krikoları bulunur.
Makine kriko sistemleri, temel olarak makine hareket ettirme aracı olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni, hidrolik ayak krikosunun, giriş noktasının yerden 30 cm yukarıda olabileceği ve çoğu makine için bu yüksekliğin fazla olmasıdır. Makine krikolarında bu yükseklik çok daha esnektir.
MAKİNE KRİKOSU KULLANIM VE ÖZELLİKLERİ
1.360 Derece Kullanım
Makine krikoları sadece tek yönde veya sınırlı bir yay ile dönmezler. Tam 360 derecelik dönüş, dar alanlarda veya zor kaldırma noktalarındaki yüklerde çalışma söz konusu olduğunda maksimum esneklik sağlar.
2.Yatay veya Dikey Kullanım
Kademesiz Makine Krikoları, ağır yükleri krikonun tam kapasitesine kadar kaldırmak ve itmek için yatay ve dikey konumda kullanılabilir.
3.Baş ve Ayak Üzerinde Kaldırma
Eşit yük kapasiteleri, krikonun hem "ayak parmağı" hem de "başı" üzerinde kaldırılabilir. Bu, alçak girişli krikonuzun gerekli olmadığı ve daha büyük bir kaldırma strokunun gerekli olduğu uygulamalarda yüksek kaldırma sağlar. Bu krikoyu 2'si 1 arada düşünebilirsiniz.
4.Aşırı Yükleme
Bu krikoların bazı modellerine dahil edilen basınç tahliye valfi aracılığıyla yanlışlıkla aşırı yüklenmeye karşı korunursunuz.
5.Şişe Kriko Olarak Kullanım
2'si 1 arada olarak sınıflandırılmanın bir başka nedeni de Döner Ayaklı Krikonun şişe krikosu olarak da kullanılabilmesidir. Burun krikosu farklı açılarda da çalışabilir. Kaldırma işleminde kullanıldığı gibi uygun ataşmanlarla kullanıldığında ağır yükleri belli bir açıyla eğebilir.
KRİKO KULLANIM ALANLARI
Krikolar, farklı endüstrilerde çeşitli uygulamalara sahiptir. Ağır yükleri kaldırmak ve taşımak için kullanılması tamir ve bakım işlerinin kolayca tamamlanmasını sağlar.
- Uçak
- Şanzımanlar ve motor testi gibi otomotiv
- Kablo gerdirme
- Köprüler
- İnşaat
- Ev taşıma
- Laboratuvar
- Lokomotif
- Genel Endüstriyel
- Deniz
- Seyyar ev
- Demiryolu
- Gemi yapımı
- Tüneller ve madenler gibi alanlarda ve stabilizasyonda.
- Traktörler ve Römorklar
Krikolar Neden Her Sektör İçin En Uygundur ?
Kriko,360 derece dönen bir tabana sahip olan ağır hizmet tipi döner burunlu krikolar, çeşitli kapasitelerde yükler için kullanılabilir.
Çıkarılabilir bir pompa kolu ile kompakttır, hareket ettirmeleri kolaydır ve muhafaza ve ayak, kullanım kolaylığı için 360 derece döndürülebilir. Kaliteli contalara sahip sağlam yapıları aşırı yük korumasını da içerir.
MAKİNE KRİKO ÖZELLİKLERİ
- Kompakt ve sağlam yapıları vardır.
- Herhangi bir pozisyonda kullanılabilir
- Muhafaza 360 derece döner
- İndirme doğru bir şekilde ayarlanabilir.
- Aşırı yüklemeye karşı korumalı olabilirler.
- Pompa kolu çıkarılabilir.
KRİKO KULLANIM TAVSİYELERİ
- Kriko kullanımdan önce kırık ve çatlaklara karşı kontrol edilmelidir.
- Kriko kapasitesi aşılmamalıdır.
- Kriko düz ve sağlam bir zeminde kullanılmalıdır.
- Baş ve tırnakların yükün uygun alanlarına oturduğuna emin olunmalıdır.
- Kaldırma ve indirme sırasında çalışılmalıdır. İndirmede yük hızlıca boşaltılmamalıdır.
- Hidrolik bölümlerde sızıntı durumunda ekipman kullanılmamalıdır.